Tapijt voor Vrede

Volg, like & deel ons op Facebook, Instagram & YouTube !

WAT ALS?

 

Wat als jouw wieg ergens anders

op de wereld had gestaan?

Wat als we eens niet WIJ zouden zijn,

maar het ANDERE?

Die ANDER?

 

Wat als jij in dat lichaam geboren was,

op die plek, in die cultuur, met die kansen?

Wat zou je dan voelen, denken, ervaren?

Wat als je daar nieuwsgierig naar

zou durven zijn?

En die ander ernaar durfde te vragen,

in vertrouwen?

Wat als?


Tekst: Ab Bertholet

Samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen, leggen we Tapijten voor Vrede. Zo gaan we op een gelijkwaardige manier met elkaar in contact. In buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen, op uitnodiging maar ook spontaan!

‘Tapijt voor Vrede’ is beschermd en vastgelegd bij BOIP. Mocht u geïnspireerd raken dan graag eerst even contact opnemen met Marianne van Heeswijk, via telefoon 06-45342223 of mail villavanheeswijk@gmail.com

Tapijten voor Vrede

Tapijt voor Vrede @ NSG XPO

Tons Janssen, conrector op NSG Groenewoud in Nijmegen, zag ons 2 jaar geleden toen we een Tapijt voor Vrede aan het leggen waren tijdens Fabriek Magnifique in Veghel en een collega van hem zag ons bezig in Sambeek tijdens Kunst van het Geloven, allebei waren ze enthousiast en zo kwam het dat we uitgenodigd werden op hun school tijdens de jaarlijkse NSG XPO. Het thema was Duurzame Kerst en zo ontstond het idee om een grote Kerstkaart te leggen met ons duurzame materiaal. Leerlingen konden zich voor ons inschrijven, naast allerlei andere bijzondere workshops georganiseerd door www.kleinkunstig.nl, ze waren erg enthousiast en in no time lag er een prachtig groot Tapijt.

Tapijt voor Vrede @ Dag van de Dialoog

Tijdens de Dag van de Dialoog stonden er 25 dialoogtafels in Den Bosch waaraan in totaal ruim 200 mensen samen hebben gegeten en gesproken over het thema Compassie. We werden gevraagd om tijdens de slotbijeenkomst een Tapijt voor Vrede te leggen. Er werd gesproken over de dromen en acties die besproken werden en ondertussen legden wij symbolisch een etensbord met een mond erin, gezamenlijk hebben we ook weer opgeruimd.

Zie ook YouTube

Zie ook YouTube

Tapijt voor Vrede @ Provinciehuis

Op uitnodiging van Henri Swinkels, gedeputeerde van de provincie Noord Brabant, hebben we een Tapijt voor Vrede gelegd in het Provinciehuis. Het was echt bijzonder, qua locatie maar ook omdat er de Nederlandse Kampioenschappen Minirampskaten werden gehouden, er was fantastische muziek en wij legden samen met bezoekers een prachtig Tapijt met in graffiti sfeer de tekst " Feel Free " wat wij iedereen toewensen. Op verzoek van de commissaris van de koningin, Wim van de Donk mocht het onverwacht tot vrijdagmiddag blijven liggen en sloten we voordat we op gingen ruimen af met prachtige muziek op het Tapijt door Ton Hond, waarvoor grote dank!

Tapijt voor Vrede @ Pleegzorg

Op uitnodiging van Stichting Oosterpoort hebben we als start van de Week van de Pleegzorg op het Mondriaanplein in Uden een Tapijt voor Vrede gelegd om aandacht te vragen voor de vele pleegkinderen die een vreedzaam thuis zoeken. Uitgangspunt was een " huisje, boompje, beestje " kindertekening met natuurlijk een zon. We kregen veel spontane hulp, voerden mooie gesprekken en hadden weer bijzondere ontmoetingen en ondertussen zijn er heel wat flyers uitgedeeld aan geïnteresseerde voorbijgangers. Kortom een zeer geslaagde middag met hopelijk veel aanmeldingen van nieuwe pleegouders.

Zie ook YouTube

Tapijt voor Vrede @ Joachim & Anna

Als laatste dag van de feestweek bij Zorginstelling Sint Joachim & Anna legden we samen met de bewoners een bijzonder Tapijt voor Vrede. We kozen als uitgangspunt bloemen in regenboogkleuren omdat deze instelling deelneemt aan het Roze Loper project zie www.rozezorg.nl. Omdat de meeste bewoners niet mobiel zijn, hebben ze al zittend mooie composities gemaakt op grote deksels, die er door vrijwilligers bijgelegd werden. Het was een gezellige middag met mooie gesprekken, lekkere hapjes uit verschillende culturen en enthousiaste reacties!

Tapijt voor Vrede @ De Hofvilla

Op uitnodiging van Marcel Elsenaar van www.verus.nl hebben we bij Basisschool De Hofvilla in Wateringen een prachtig Tapijt voor Vrede gelegd en het enthousiasme was weer groot! De hele school straalt creativiteit en kleur uit dus wij voelden er ons helemaal thuis, ook omdat Pippi Langkous er mededirectrice is. Het Tapijt bleef liggen voor de ouderavond en toen we een dag later terug kwamen om het op te ruimen bleek juf Annemiek het samen met de concierge en de kleuters al gedaan te hebben waarvoor #grotedank!

Tapijt voor Vrede @ De Duinsprong

Marcel Elsenaar van www.verus.nl googlede op Vrede en kwam ons tegen, hij raakte geïnspireerd en nodigde ons uit om op 2 basisscholen te komen bouwen. Op de Dag van de Duurzaamheid hebben we op het schoolplein van Basisschool de Duinsprong in Drunen een groots Tapijt gelegd waar zo'n 180 kinderen aan meegewerkt hebben. Na de groepsfoto hebben we met z'n allen opgeruimd wat prima verliep onder de stralende zon, alles kleur bij kleur en soort bij soort! Zie ook www.verus.nl/vrede-maak-je-met-zijn-allen

Tapijt voor Vrede @ Fiesta Mundial

Sympathieke Bert van Fiesta Mundial zag ons op het eFFect Festival en nodigde ons uit om naar België te komen en natuurlijk zeiden wij ja! We hebben samen met de festivalbezoekers prachtige vredesbloemen gelegd in het gras met op de achtergrond lekkere muziek. Dansgroep Element.dc kwam langs en ging spontaan op ons voorstel in om bij ons Tapijt te dansen, kortom we hebben wéér een fijne dag gehad met wéér zonnig weer en mooie ontmoetingen!

Zie ook YouTube

Op uitnodiging van Museum 't Oude Slot en Brede School Veldhoven legden we tijdens www.cityfest.nl een mooi Tapijt voor Vrede samen met bezoekers en deelnemers van Kindercircus Simsalabim. 

Als uitgangspunt namen we de kleuren van het www.museumoudeslot.nl

Zie ook YouTube

Tapijt voor Vrede @  Museum ’t Oude Slot

Tapijt voor Vrede @ Den Haag

Met een mooie doorsnee van de Nederlandse samenleving, 18 man/vrouw sterk vertrokken we naar het Binnenhof vanuit Den Bosch. We dachten dat we toestemming hadden gekregen om op het Binnenhofplein een Tapijt voor Vrede te leggen maar het bleek Het Plein om de hoek te zijn. Dat viel dus iei een beetje tegen maar we hebben toch een fijne dag gehad met veel belangstelling, mooie ontmoetingen én de Weergoden waren ons wéér goed gezind. Het plan is om in het voorjaar terug te gaan en dan wél rond de mooie Binnenhoffontein een Tapijt te leggen sámen met politici.

Zie ook YouTube

Tapijt voor Vrede @ Koning Willem 1 College

Het was een prachtige dag op het Koning Willem I College waar we samen met studenten en medewerkers een Tapijt voor Vrede hebben gelegd! Het enthousiasme om mee te doen was zo groot dat we ter plekke ons idee aangepast hebben en ipv de wereldbol de wereldkaart hebben gelegd. Het werd een nieuwe wereld zonder grenzen, nieuwe buurlanden en het vredessymbool. Ook was er een ontmoeting in de Koningszaal. Vluchtelingen en leerlingen van ISK deelden hun achtergrond met anderen. Deze activiteit was een samenwerking tussen de Bossche ambassadeurs van de Landelijke Week van de Vrede en E5Cultplein en Burgerschap. Zie ook www.bd.nl

Tapijt voor Vrede @ Sambeek

Op de laatste dag van de manifestatie “ Kunst van het Geloven “ legden we een groot Tapijt voor Vrede bij de Sint Janstoren in Sambeek, een prachtige locatie. Op verzoek legden we ‘vrij vertaald ‘ het logo van de stichting en we kregen veel fantastische hulp, prachtig weer en als toetje kwam ook nog Tim met zijn drone langs die het opruimen heeft gefilmd.  Zie YouTube

Tapijt voor Vrede @ Week van de Alfabetisering

Tijdens de Week van de Alfabetisering legden we 2 mooie Tapijten binnen het thema: een tijdens de verkiezing van de Brabantse TaalHeld en een in het centrum waar een stand stond van het Bossche Taalnetwerk. We waren gevraagd om het onderwerp meer onder de aandacht te brengen en dat is goed gelukt!

Zie ook YouTube

Tapijt voor Vrede @ Spakenburg

Ons Tapijt voor Vrede in Spakenburg werd geopend door Hendrikje, een van de Spakenburgse Diva's die we kennen van het bijzondere project www.hetwildeoog.nl van Hans Lemmerman en Inge van Run. De markt was bezet, dus kozen we voor een plein om de hoek wat de naam " De Ziel " draagt, hoe toepasselijk . We hebben een heerlijke middag gehad, met prachtig weer en veel belangstelling van het winkelend publiek en touristen. Veel mensen bouwden spontaan mee en we voerden mooie en soms moeilijke gesprekken, kortom het was weer zeer geslaagd. Fotograaf Leon van den Akker ging al een dag eerder naar Spakenburg om cultuur te snuiven en sloot een dag later bij ons aan en maakte deze prachtige foto's.

Tapijt voor Vrede @ Vinkel

Akram, een van onze Syrische vrijwilligers woont als enige statushouder in Vinkel. Een goede reden om daar een Tapijt voor Vrede te gaan leggen. We deden dit tijdens de jaarlijkse braderie, er was volop belangstelling, de blaaskapel kwam muziek maken en het plaatselijke bouwbedrijf bouwde met ons mee in de hete zon en Carlijn van KRO Kruispunt kwam filmen. Als afsluiting hebben we met z'n allen bij Akram gegeten, kortom weer een zeer geslaagde dag!

Zie YouTube  en ook Facebook

Tapijt voor Vrede @ Wereldhuis Boxtel

Dit Tapijt voor Vrede was een cadeau van de Witte Zusters aan het Wereldhuis ter gelegenheid van de officiële opening. Het was een driedaagse aktiviteit met bewoners, familie, personeel en vrijwilligers. Het waren fijne dagen met veel enthousiasme in een geweldige sfeer. Voor het ontwerp hebben we ons laten inspireren door het universum dus onder andere werden de Zon, de Maan en de Sterren verbeeld.  Zie wittezusters.nl  voor de prachtige teksten die voorgelezen werden door Zuster Gerda en Sefim. Zie  YouTube en Facebook

Tapijt voor Vrede @ Zuiderwaterlinie festival

Wat een prachtige dag op Fort Isabella in Vught tijdens het Zuiderwaterlinie Festival! Er was van alles te doen waaronder De Sprong, theater, muziek én met ons meebouwen aan het Tapijt voor Vrede.  Met veel spontane hulp hebben we het logo van het Zuiderwaterlinie Festival gelegd, waarvoor grote dank. Gedeputeerde van de provincie, Henri Swinkels poseerde spontaan met de Brabantse vlag en kreeg jonge medestanders, zie ook www.zuiderwaterlinie.nl/sprong-en-festival

Tapijt voor Vrede @ Effectfestival

We dragen Zorgboerderij www.delocatie.nl een warm hart toe, reden genoeg om daar tijdens het www.effectfestival.nl een Tapijt voor Vrede te gaan leggen. Uitgangspunt waren een bloem met koeienprint en de kleuren van hun logo,  de brandende zon werkte inspirerend dus eindigden we met stralen en er werd spontaan met een hoelahoop gedanst. Het was midden in de Ramadan maar Aboued Nourallah maakte toch tijd om een mooie video te maken, waarvoor grote dank, zie YouTube

Tapijt voor Vrede @ Bevrijdingsfestival 2018

Ook dit jaar hebben we op 5 mei met ontzettend veel bezoekers van het Bevrijdingsfestival Brabant samen een prachtig Tapijt voor Vrede gelegd met als uitgangspunt de Nederlandse vlag. Andaleeb Nourallah en Marianne van Heeswijk nodigden op het grote podium iedereen uit om mee te komen bouwen en daar werd goed gehoor aan gegeven. Het weer was prachtig en de sfeer geweldig kortom weer een zeer geslaagde dag met mooie ontmoetingen en gesprekken! Aboued Nourallah maakte weer een verrassende impressie, zie YouTube

Tapijt voor Vrede @ Geldermalsen

Onaangekondigd streken we met ons team neer in het centrum en hadden een fantastisch middag. De zon scheen lekker, de sfeer was goed en vooral de jeugd bouwde enthousiast mee. We hebben veel aardige mensen ontmoet en mooie gesprekken gevoerd, onder andere over de AZCprotesten een paar jaar geleden. Er was hilariteit alom toen onze drone vanaf het vredesteken opsteeg en een deel van de cd's en doppen wegblies maar dat hadden we al lachend zo weer hersteld, zie YouTube

Tapijt voor Vrede @ Veldhoven

Op uitnodiging van Brede School Veldhoven hebben we een Tapijt voor Vrede gelegd in De Verdieping van het Gemeentehuis omdat het te koud was om het buiten op het plein te doen. Het was Sint Patricks Day en de dag van de Gemeenteraadsverkiezingen en omdat we iedereen geluk wensen, zijn we begonnen met het leggen van een gouden klavertje vier. In de periode ervoor werden er 60 verzamelbakken uitgezet binnen de gemeente voor alle doppen, deksels, cd’s en elpees. Aboued Nourallah maakte deze mooie registratie van deze dag, zie YouTube

Tapijten voor Vrede

Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, beeldende kunst zowel 2D als 3D waaronder met name objecten, wandwerk/bekleding, installaties, schalen, sieraden, dessins. Maar ook projecten zoals Tapijt voor Vrede.


Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, kunst, tweedehands, kringloop, recyclen, keramiek, glas, atelier, workshop, urn, grafstuk, overleden, ontwerp, design, twee dimensionaal, drie dimensionaal, sieraden, schalen, objecten, relatiegeschenken, installaties, dessins, collages, beeldend, kunstenares, art, unica, galerie, gallery, expositie, vormgeving, projecten, Tapijt voor Vrede.