Tapijt voor Vrede

Volg, like & deel ons op Facebook, Instagram & YouTube !

WAT ALS?

 

Wat als jouw wieg ergens anders

op de wereld had gestaan?

Wat als we eens niet WIJ zouden zijn,

maar het ANDERE?

Die ANDER?

 

Wat als jij in dat lichaam geboren was,

op die plek, in die cultuur, met die kansen?

Wat zou je dan voelen, denken, ervaren?

Wat als je daar nieuwsgierig naar

zou durven zijn?

En die ander ernaar durfde te vragen,

in vertrouwen?

Wat als?


Tekst: Ab Bertholet

Samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen, leggen we Tapijten voor Vrede. Zo gaan we op een gelijkwaardige manier met elkaar in contact. In buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen, op uitnodiging maar ook spontaan!

‘Tapijt voor Vrede’ is beschermd en vastgelegd bij BOIP. Mocht u geïnspireerd raken dan graag eerst even contact opnemen met Marianne van Heeswijk, via telefoon 06-45342223 of mail villavanheeswijk@gmail.com

Tapijten voor Vrede

Marianne van Heeswijk is genomineerd voor de eretitel Ambassadeur van de Verdraagzaamheid 2017 voor haar initiatief ‘Tapijt voor Vrede’. www.paleisvandeverdraagzaamheid.nl

Tapijt voor Vrede @ Gemeentehuis Oss

Op uitnodiging van wethouder Annemieke van de Ven hebben we een Tapijt voor Vrede in regenboogkleuren gelegd in het gemeentehuis van Oss. Zij zag ons Regenbooghart op Rose Zaterdag in Den Bosch voor het station afgelopen zomer en daar ontstond het idee. Inwoners van Oss, ambtenaren, een groep statushouders en vrijwilligers hielpen mee en legden het Tapijt rond de grote Kerstboom waar het een week bleef liggen.

Tapijt voor Vrede @ Pulchri Den Haag

Op uitnodiging van Studio Pulchri in Den Haag hebben we een Tapijt van Verbinding gelegd door het hele monumentale pand waardoor de exposities van Marius Bauer en Oriënt 2.0 met elkaar verbonden werden. Ellis vierde haar 65ste verjaardag met haar vriendinnen en samen maakten ze een Tapijt voor Vrede in Oosterse sferen door het meebrengen van persoonlijke voorwerpen. Alzira Assis zong ter plekke Happy Birthday én een Afrikaans Vredeslied, kortom het was weer een zeer geslaagde dag!

Tapijt voor Vrede @ Domkerk

Op uitnodiging van de Domkerk hebben we op Vredeszondag eenTapijt voor Vrede bij de Dom in Utrecht gelegd. Grote dank aan alle Syrische en Nederlandse vrienden cq vrijwilligers, aan het enthousiaste publiek dat spontaan meebouwde en aan de weergoden voor het prachtige weer, echt ongelooflijk! Er werden niet alleen spontaan Deksels & Doppen gebracht maar ook een mooi Vredeskleed met 2 duiven wat we erbij gelegd hebben :) En doordat de witte deksels op waren ontstond het idee voor het rode hart wat helemaal paste binnen het geheel. We hebben samen gewerkt  met mensen uit Israël, Bosnië, Noorwegen, Duitsland, Italië, India en Zuid Afrika kortom het was weer een zeer geslaagde dag vol met mooie ontmoetingen en gesprekken.

Tapijt voor Vrede @ Kogerkerk

Op uitnodiging van de Werkgroep Jodendom-Christendom-Islam hebben we een Tapijt voor Vrede gelegd op het plein voor de Kogerkerk in Koog aan de Zaan. In de voorgaande maanden is er binnen de gemeenschap een inzamelingsactie geweest voor Deksels en Doppen die ter plekke op kleur gesorteerd werden. Spontaan werden er nog CD's en LP's gebracht, zelfs nog in de hoes! Het enthousiasme was groot en de weergoden waren ons weer goed gezind, inshallah! We sloten af met een bijeenkomst in de kerk begeleid door mooie teksten en liederen van het koor " Femme Vocale " Kortom wederom een zeer geslaagde middag met weer een bijzonder resultaat!

Tapijt voor Vrede @ Congregatie Dochters van Maria en Joseph

Als start van de Vredesweek werden we uitgenodigd bij de Zusters van de Congregatie Dochters van Maria en Joseph, in de volksmond ook bekend als de Zusters van de Choorstraat. We mochten een Tapijt voor Vrede leggen in het Atrium dat aan hun mooie kapel grenst. Er werd enthousiast meegebouwd door de zusters, personeel, bezoekers en vrijwilligers. Het resultaat mocht er weer wezen en heeft er tijdens de hele Vredesweek gelegen, daarna hebben we gezamenlijk opgeruimd.

Tapijt voor Vrede @ Tropenmuseum

Foto’s: Abd Nourallah, Arno Lucas, Leon van den Akker


Zie ook: YouTube-Tropenmuseum

Tijdens de zomer hebben we in het Tropenmuseum 8 weken aaneensluitend prachtige Tapijten voor Vrede gelegd, iedere week een ander symbool van wel liefst 144 m2, net zo kleurrijk en divers als de wereld. Rond de symbolen ontstonden prachtige eigen creaties van bezoekers. Er hebben ontzettend veel mensen meegebouwd én opgeruimd uit allerlei verschillende culturen. Op de laatste dag hebben we afgesloten met de transformatie van de hand van Fatima/Mirjam/Maria naar het Vredessymbool. Het enthousiasme was iedere dag weer groot en de sfeer geweldig. Iedereen hartelijk bedankt: de vrijwilligers en bezoekers maar ook de medewerkers van het museum voor de gastvrijheid en prettige samenwerking, het was iedere keer weer een feestje!

Tapijt voor Vrede @ Roze Zaterdag

Samen met vele anderen legden we een groot Regenbooghart op Roze Zaterdag voor het station in 's-Hertogenbosch! Het was een prachtige dag met een fantastische sfeer en de Weergoden waren ons net als de politie goed gezind, ze hielpen zelfs mee, waarvoor dank!

Tapijt voor Vrede @ Nacht van de Vluchteling

Een deel van ons team liep samen met 5000 anderen de Nacht van de Vluchteling en we haalden samen ruim 1,5 miljoen op voor noodhulp geboden door Stichting Vluchteling! Het was een bijzondere dag/avond nacht via een prachtige route en vol verrassende ontmoetingen. Zie ook www.nachtvandevluchteling.nl

Tapijt voor Vrede @ BBS Nieuw Zuid

Op uitnodiging van Divers Buurt-TeamZuid hebben we samen met wijkbewoners een Tapijt voor Vrede gelegd bij de BBS Nieuw Zuid met als uitgangspunt hun mooie logo. Er waren heerlijke hapjes en lekkere Hollandse, Marokkaanse en Syrische soepen. De Weergoden waren ons weer goed gezind, het enthousiasme was groot en de sfeer gezellig inclusief de live muziek, kortom wederom een geslaagde dag!

Tapijt voor Vrede @ Bevrijdingsfestival 2017

Tijdens het Bevrijdingsfestival legden we samen met het publiek een groot Tapijt voor Vrede met als uitgangspunt het logo van 5 mei. Het werd weer een verrassend resultaat door het enthousiasme van iedereen die mee wilde helpen.

Tapijt voor Vrede @ Berending/Afrika

Om hun goede onderlinge verstandhouding kracht bij te zetten legden we samen met de christelijke én moslimgemeenschap een Tapijt voor Vrede in het dorp Berending in Gambia. 

Net vantevoren had de overdracht plaatsgevonden van een mooie klok die gedoneerd werd aan de kerk door Cees en Trudy van Noort. We gebruikten meegebrachte tweedehands borden uit Nederland én van de markt in Brikama, schelpen van het strand en lege waterflessen. Lamin Ok Badjie, better known as Rasta, kende het initiatief Tapijt voor Vrede via Facebook en hij nam spontaan de leiding. In no time lag er weer een bijzonder resultaat, na afloop mocht iedereen iets uitkiezen om mee naar huis te nemen wat veel blijde gezichten opleverde.

Tapijt voor Vrede @ Dag tegen Racisme 2017

In het kader van de Dag tegen Racisme hebben we op uitnodiging van de Grote Kerk, Welzijn Divers en antidiscriminatie-organisatie Radar een Tapijt voor Vrede gelegd met als thema Tent of Nations. Er werden vlaggen gelegd van verschillende nationaliteiten, er werd spontaan muziek gemaakt en ter plekke werd er in de keuken van de kerk Syrische soep gekookt.

Tapijt voor Vrede @ de Dam

Op de Dam in Amsterdam legden we een groot Tapijt voor Vrede en er werd enthousiast meegedaan door vele voorbijgangers van allerlei nationaliteiten. Naast ons waren Roemenen aan het demonstreren voor een goed doel, we kwamen met elkaar in contact en op het einde van de dag hebben we samen gedanst rond het Tapijt voor Vrede. De filmploeg van het programma " Geloof en een Hoop Liefde " reisde met ons mee en legde alles vast, zie www.npo.nl

Tapijten voor Vrede

Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, beeldende kunst zowel 2D als 3D waaronder met name objecten, wandwerk/bekleding, installaties, schalen, sieraden, dessins. Maar ook projecten zoals Tapijt voor Vrede.


Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, kunst, tweedehands, kringloop, recyclen, keramiek, glas, atelier, workshop, urn, grafstuk, overleden, ontwerp, design, twee dimensionaal, drie dimensionaal, sieraden, schalen, objecten, relatiegeschenken, installaties, dessins, collages, beeldend, kunstenares, art, unica, galerie, gallery, expositie, vormgeving, projecten, Tapijt voor Vrede.