Tapijt voor Vrede

Volg, like & deel ons op Facebook, Instagram & YouTube !

WAT ALS?

 

Wat als jouw wieg ergens anders

op de wereld had gestaan?

Wat als we eens niet WIJ zouden zijn,

maar het ANDERE?

Die ANDER?

 

Wat als jij in dat lichaam geboren was,

op die plek, in die cultuur, met die kansen?

Wat zou je dan voelen, denken, ervaren?

Wat als je daar nieuwsgierig naar

zou durven zijn?

En die ander ernaar durfde te vragen,

in vertrouwen?

Wat als?


Tekst: Ab Bertholet

Samen met vluchtelingen en iedereen die mee wil bouwen, leggen we Tapijten voor Vrede. Zo gaan we op een gelijkwaardige manier met elkaar in contact. In buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen, op uitnodiging maar ook spontaan!

‘Tapijt voor Vrede’ is beschermd en vastgelegd bij BOIP. Mocht u geïnspireerd raken dan graag eerst even contact opnemen met Marianne van Heeswijk, via telefoon 06-45342223 of mail villavanheeswijk@gmail.com

Tapijten voor Vrede

Hoe het begon…

Het allereerste Tapijt voor Vrede in wijkcentrum Ons Trefpunt in Maliskamp.

Foto: Ruud van Genugten

Tapijt voor Vrede @ Maliskamp

Marianne van Heeswijk: “ In oktober 2015 nam ik deel aan het project Reinventing Happiness/ Bosch Geluk  in het Stedelijk Museum in 

’s-Hertogenbosch. Naar aanleiding van een bijzonder gesprek met een bezoekster over de vluchtelingencrisis besloot ik ter plekke het volgende Tapijt te gaan leggen samen met vluchtelingen en iedereen die met ons mee wilde bouwen. Vlakbij mijn stad was er op dat moment een AZC gevestigd bij het Autotron waarop dat moment 500 vluchtelingen verbleven. Ik heb aan de wijkraad van het nabijgelegen Maliskamp toestemming gevraagd om daar een Tapijt voor Vrede te mogen leggen. Zij waren enthousiast en stelden hun wijkcentrum beschikbaar tussen Kerst en Oudjaar. 


Op de eerste dag kwam een dominee uit Den Bosch de vredeskaars brengen die 3 dagen heeft staan branden in het midden van het vredesteken dat we samen gelegd hadden. We hebben 3 fantastische dagen gehad met veel belangstelling van de vluchtelingen en de wijkbewoners, ruim 120 mensen hebben mee-gebouwd. Ter plekke werd er gezamenlijk Syrische en Nederlandse soep gekookt en gegeten, we hebben samen gelachen maar ook bijna gehuild om de schrijnende verhalen. Kortom het voelde als “voor herhaling vatbaar “ en deze wens heb ik kenbaar gemaakt aan de aanwezigen.

Twee maanden later werd ik gebeld door de dominee met 

de uitnodiging om voor zijn kerk in het centrum van 

’s-Hertogenbosch op de Dag tegen Racisme een nieuw 

Tapijt te komen leggen en sindsdien zijn er vele gevolgd en nog steeds. Verschillende vluchtelingen van het eerste uur, ondertussen statushouders, bouwen nog steeds mee, nu samen met hun familie en ze hebben ondertussen vriendschappen opgebouwd met de Nederlandse vrijwilligers die zich aan hebben gesloten. Het initiatief is spontaan ontstaan en ik ben zelf ook verrast dat we nog steeds onderweg zijn; iedere keer op een andere locatie met iedere keer een ander resultaat en een fantastische sfeer! ”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam tincidunt lorem enim, eget fringilla turpis congue vitae. Phasellus aliquam nisi ut lorem vestibulum eleifend. Nulla ut arcu non nisi congue venenatis vitae

Tapijten voor Vrede

Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, beeldende kunst zowel 2D als 3D waaronder met name objecten, wandwerk/bekleding, installaties, schalen, sieraden, dessins. Maar ook projecten zoals Tapijt voor Vrede.


Marianne van Heeswijk, Villa van Heeswijk, kunst, tweedehands, kringloop, recyclen, keramiek, glas, atelier, workshop, urn, grafstuk, overleden, ontwerp, design, twee dimensionaal, drie dimensionaal, sieraden, schalen, objecten, relatiegeschenken, installaties, dessins, collages, beeldend, kunstenares, art, unica, galerie, gallery, expositie, vormgeving, projecten, Tapijt voor Vrede.